A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Undefined index: HTTP_ACCEPT_LANGUAGE

Filename: controllers/projetos.php

Line Number: 8

Bandeirantes Radio and Television Network | GPA&A
  • Zoom
  • Zoom
  • Zoom
  • Zoom
  • Zoom

Bandeirantes Radio and Television Network

What is the best way to THANK a neighborhood for welcoming you for over 40 years?

BAND’s answer is, by building a square.

Surrounded by commerce, trees, gardens and the continuous life in the television business, it is a unique, PULSATING place.

The horizontal lines are green terraces that connect parts and make the whole work AS ONE.

The scales match the different usage dynamics: for the children, the elderly, the workers, the observers, the FINDERS.

That’s a curve, friendly, monumental hug that reveals the new face of BAND: ecological, fraternal, CONTEMPORANEOUS.

Spatial Structuring

In the interactive world of communications, the new BAND building wants to turn itself into a big living area, horizontally unfolding with its garden terraces, creating areas and squares for sociability and gatherings. That is why we have used continuous lines that involve and bring together the old and the new buildings.

The activities to be held there are not isolated, they complement each other. The limits of the building are not the opaque walls of the past anymore, because they reveal, with transparencies and see-throughs, the new dynamics of radio and TV.

On the ground floor are the big access square, the theater, some commercial and service areas and most of the new Band facilities. On the upper levels are the food court, the services, the expansion areas for the new Band facilities and a conventions room. The museological route will take almost all areas of the complex. The green terrace has a restaurant with a viewing point, and atop of it the new helipad. On the lower levels are the new studios, the loading area and the parking lot.

Benefits for the neighborhood and the city

Two open squares – The first one, at the heart of the complex, works as an articulation of all accesses and is surrounded by shopping and service areas. In the second one, aside to Morumbi Ave., the green grass carpet is complemented by a plant-covered wall.

Theater – With about 500 seats, directly connected to the big access square.

Museum – Our museological intent is not to come up with a museum in its own area, but to use the building as a support to show its own history. As we walk through the internal spaces of the complex, we not only make the necessary connections, but also learn and revere the history of communications and television.

Parking lot – Capable of absorbing the demand of the whole complex, as well as the needs of the local population, relieving the traffic on the streets adjacent to Band’s building.

Helipad moving – The helipad is currently located too near the surrounding houses, and it is going to be transferred to the site closer to Morumbi Ave.

Sustainability – Our project aims at many levels of organization, since the surrounding neighborhood to the whole planet. To be sustainable, this enterprise focuses on four basic requirements:

  • being ecologically correct
  • being economically viable
  • being socially fair
  • being culturally accepted

We looked for solutions that favor ventilation and natural lighting; a reduction in water consumption and ways to reuse rainwater; a reduction in power consumption, turning the CO2 emission to a minimum; the diligence in choosing the materials, their components, sources, life span and final destination.

voltar aos projetos

Project name: Bandeirantes Radio and Television Network
Architecture: Gustavo Penna, Laura Penna, Norberto Bambozzi, Priscila Dias de Araújo, Letícia Carneiro, Vivian Hunnicutt, Alyne Ferreira, Natália Ponciano, Catarina Hermanny
Location: São Paulo – São Paulo – Brasil
Year designed: 2009 – 2010
Projected area: 43.700m2