A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Undefined index: HTTP_ACCEPT_LANGUAGE

Filename: controllers/projetos.php

Line Number: 8

Japanese Immigration Memorial | GPA&A
  • Zoom
  • Zoom
  • Zoom
  • Zoom
  • Zoom

Japanese Immigration Memorial

One Hundred years of Japanese Immigration in Brazil

The Monument-Museum to friendship and its metaphors celebrates, in the open, the friendship between Japan and the state of Minas Gerais and what this relation was able to build in a concrete and in an immaterial way.

The project is a bridge over a lake.

Metaphorically speaking the bridge connects territories, times, ideas and ideals.

The lake is like the ocean that separates the countries, and somehow, it is also the one that represents the challenges, the achievements, of past times.

The journey starts from the symbolic Japan of cherry trees to Minas of white ipe trees.
In order to honor Japan and Minas, curved walls were also placed, side by side, in an allusion to both flags: the red circle and triangle.

This is a fortunate analogy which refers to the synthesis and concision that is common to the peoples of both countries.

The symmetrical bridge shape with entwined curves brings, at the same time, cohesion, continuous movement and interdependence.

The Japanese immigration memorial is held at the ecological park Promotor Francisco Lins do Rêgo and it is part of Pampulha, the landmark of Belo Horizonte modernist architecture. It celebrates the dialogue between mineiros and Japanese, peoples that share and exchange ideas, dreams and projects. The richness of this union comes true by the ethnical mix, by the cultural expression-cuisine, poetry, music, fashion-in commercial and technological partnerships.

voltar aos projetos

Project Name: Memorial da Imigração Japonesa no Brazil
Architecture: Gustavo Penna, Mariza Machado Coelho, Ricardo Gomes Lopes, Norberto Bambozzi, Laura Penna, Letícia Carneiro, Priscila Dias de Araújo
Sala Vermelha: Paulo Pederneiras
Location: Belo Horizonte – MG – Brazil
Year designed: 2007
Year completed: 2009
Projected area: 534m2
Photos: Jomar Bragança