A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Undefined index: HTTP_ACCEPT_LANGUAGE

Filename: controllers/projetos.php

Line Number: 8

Serra do Curral Residence | GPA&A
  • Zoom
  • Zoom
  • Zoom
  • Zoom
  • Zoom

Serra do Curral Residence

The starting point of this house was in developing an architectural style that could bring together the magnificence of the Serra do Curral (Curral Range) and a view from the top of the city of Belo Horizonte. The accentuated slope of the terrain pointed to a three-level composition. The social and living rooms, where the two sceneries meet, took the main entrance level. The upper floor was destined to the private rooms. The parking lot, service area and the home theater were established on the lower pavement. That way, all the spaces of the house are indistinctively open to those two leading views.

On the front wall that frames the mountain range, the careful tracing of the building draws a curve to shelter an araguaney tree growing comfortably in the internal garden. In the external areas of the house, a swimming pool installed at the edge of the terrain seems to increase the size of the terrace garden by magnifying the reflections of the lights, clouds and buildings.

Coherent, and far from lifeless minimalism, the arrangement of the private, social and service rooms provides a constant notion of the whole of the house, thus averting the feeling of loneliness from the empty spaces and favoring the interaction of the occupants. It’s through cuts, moves and textures, clean on the outside and warm on the inside, that the game of planes takes place, capturing the shadows, creating courses.

voltar aos projetos

Project name: Serra do Curral House
Architecture: Gustavo Penna, Alexandre Bragança, Ana Paula Silva, Laura Penna, Norberto Bambozzi
Location: Belo Horizonte – Minas Gerais – Brazil
Year designed: 1999
Year completed: 2002
Projected area: 1.050m2
Photos: Jomar Bragança